Dünyanın En İlginç Canlısı Ornitorenk

Dünyanın En İlginç Canlısı Ornitorenk
Elyy

BiPet Editörü

Avustralya’nın sembollerinden biri olan ornitorenkler hayvanlar âleminin en ilginç üyelerinden biridir. Memeli olmalarına raÄŸmen yumurtlayabilmeleri onları özel kılan özelliklerinden sadece bir tanesidir. DoÄŸu Avustralya kökenli ornitorenkler hem suda hem karada yaÅŸayabilirler.

Avustralya’dan İngiltere’ye ilk kez 1700’lerin sonunda ornitorenk gönderildi. Fakat zamanın bilim insanlarının ornitorengin gerçek bir hayvan olduÄŸuna ikna olmaları uzun zaman aldı. İngiliz hayvanbilimci George Shawrote, 1799 yılında yazdığı kitapta ÅŸöyle diyordu: “Bu hayvanın yapay bir biçimde farklı hayvan uzuvlarıyla bir araya getirildiÄŸini düÅŸünüyoruz.” Yani bilim insanları bile bu enteresan canlının gerçek olduÄŸuna inanmakta epey zorlandılar.

Vücudunda zehir taşıyabilme özelliÄŸine sahip olan birkaç memeli hayvandan biridir. Ayak bileÄŸinde bulunan güçlü zehir sayesinde tehlike anında kendini koruma altına almaktadır. Bilim insanları bu zehrin oldukça güçlü olduÄŸunu ve insan üzerinde ki etkisinin kötü sonuçlar doÄŸurabileceÄŸini belirtmekteler.

Ortalama bir ornitorenk yaklaşık 40 santimetre uzunluÄŸunda ve 15 santimetre geniÅŸliÄŸindedir. Yaklaşık 1.5 kg ağırlığındadırlar. Ornitorenk fosili bulan bilim insanları geçmiÅŸteki ornitorenklerin iki kat daha büyük olduÄŸunu tespit etmiÅŸlerdir. Koyu kahverengi ve oldukça sık bir kürke sahip olan ornitorenkler etçil beslenirler ve bir günde vücut ağırlıklarının %20 si kadar yiyeceÄŸe ihtiyaç duyarlar.

Memeli hayvanlar insanlar gibi doÄŸum yaparlar fakat ornitorenkler yumurtlayarak çoÄŸalırlar bu bakımdan monotreme adı verilen ilkel memelilere benzerler.

DiÅŸi bir ornitorenk yumurtlayacağı zaman, deniz veya nehir kenarındaki kumsala bir çukur kazar ve burada yumurtlamayı bekler. Bir ya da iki yumurta bırakan ornitorenk bu yumurtaları gövdesi ve kuyruÄŸuyla sıcak tutmaya çalışır. 10 gün sonra yumurtalar kırılır ve neredeyse fasulye tanesi kadar küçük ornitorenkler 3-4 ay boyunca anne ornitorenk tarafından kollanır. Bu süre sonunda yavru ornitorenkler kendi baÅŸlarına yüzebilirler. Yavru ornitorenkler 12 ila 18 ay arasında tamamen yetiÅŸkin hale gelirler. 18 aylıkken de üreme yeteneÄŸin sahip olurlar. 

Bu tür çarpıcı özellikleri nedeniyle ornitorenkler, evrimsel biyoloji alanında oldukça ilgi gösterilen bir canlı durumundadır. Avustralya'nın kangurudan sonraki sembollerinden biri olan ornitorenk, 20 sentlik demir parada kendine yer bulmaktadır. 

20. yüzyıla kadar kürkü için avlanan ornitorenkler ÅŸimdilerde koruma altındadır.

 

 

 

 

 

PETMOJİ İLE TEPKİ VER!
0
0
0
5
0
0
0
0
Sende Yorumunu Yaz
Not: Üye girişi yapmanın ardından yazdığın her yorum sana ekstra olarak Bicoin Kazandırır.
Petler için Sosyal İçerik Platformu

bipet.net'da evcil dostunuz hakkında merak ettiÄŸiniz tüm konular için soru cevap alanında diÄŸer hayvanseverlerin bilgi ve tecrübelerine ulaÅŸabilir, içerikler bölümünden küçük dostunuzun cinsine göre bir çok farklı bilgiye ulaÅŸabilir, petinizi ekleyebilir insanlar tarafından tanınmasını saÄŸlayabilirsiniz. Bilgiden EÄŸlenceye Her Åžey Bi'Pet'de!

Bu internet sitesi Türkiye’nin Pet severleri tarafından tanışma ve yardımlaşma platformu olarak oluşturulmuştur.
Hata Bildir