BiPet Editörü
Evden tahliyesine karar verilen kedisini terk etmektense Bursa’dan tayinini isteyerek Antalya’ya taşınan hemşirenin, kedisi Maviş için başlattığı hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. Yargıtay’ın bozma ilamının ardından yerel mahkeme, kedilerin evden tahliye edilemeyeceğine ilişkin ders niteliğinde emsal bir karara imza attı.
Bursa’da oturan 34 yaşındaki Ayşegül Yetiş, geçen yıl site yönetimi ile evinde ve site içinde beslediği kediler yüzünden mahkemelik oldu. Açılan dava üzerine evde keşif yapan Bursa 3. Sulh Hukuk Mahkemesi, “Toplu Yapı Temsilciler Kurulu izin vermediği müddetçe müstakil veya ortak yerlerde ticari maksatla dahi olsa kedi, köpek ve kümes hayvanları beslenemez” şeklindeki hükmü esas alarak, davalı Yetiş’in evde ve site içinde kedi beslemesinden men edilmesine karar verdi. 10 yıldır birlikte yaşadığı kedisini sokağa atmaktansa işini, hatta yaşadığı şehri terk eden hemşire Yetiş, yeni aldığı evini satarak, tayinini isteyip Antalya’ya yerleşti.
YARGITAYDAN DÖNDÜ
Gözyaşları içinde yaşadığı şehri terk eden Yetiş, Avukatı Nilay Parlar Ateş aracılığıyla kararı temyiz etti. Yargıtay, sulh hukuk mahkemelerinin evden tahliye yönünde karar vermesinin söz konusu olmadığını, bu alanda yetkili mahkemenin asliye hukuk mahkemeleri olduğunu ifade ederek, kararı usulden bozdu. Davayı yeniden ele alan Bursa 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, kedilerin evden tahliyesinin önüne geçecek emsal bir karara imza attı. Hakim Gökhan Turhan, TMK’nın 2. ve 3. maddelerindeki ‘iyi niyet’ prensiplerini dikkate alarak ders niteliğindeki bir karar verdi.
‘İNSANİ BİR DAVRANIŞ OLMADIĞI…’
Hakim Turhan kararın gerekçesinde, “Hayatın olağan akışına göre, küçük bir canlı olan kedinin gerek özel alanda gerek ortak alanda bakılıp beslenmesinden rahatsızlık duyulmasının insanı bir davranış olmadığı, saygı, sevgi, iyi niyet ve merhametin yalnızca insanların birbirine karşı, diğer tüm canlılara karşı gösterilmesi gereken evrensel hak ve sorumluluklardan olduğu, vicdan taşıyan her bireyin bu hak ve sorumlulukları özveri ile yerine getirmelerinin geçerliliği hususunda hassas davranmayı bir mecburiyet olarak görmesi gerektiği, bu durumun medeni yaşam kuralları ve medeni hukukun asıl ruhunu taşıyan temelini oluşturan iyi niyet prensibi ile birebir örtüştüğü, dolayısıyla vicdanen olaya konu davadaki kedinin ortak alandan, özel alandan çıkartılmasını gerektirecek bir durum bulunmadığı anlaşıldığından sübut bulmayan davanın reddine karar verilmiştir” ibarelerine yer verdi.
‘ONU SOKAĞA ATAMAZDIM’
Kararı Antalya’daki evinde değerlendiren Yetiş, “Bütün hayatımı Maviş ile paylaştım. Sokağa atamazdım. Bu kararın ardından Bursa’dan yakınlarımdan, iş ortamından ayrılmak çok zor oldu. Yeni bir hayat ve düzen kurmak zorunda bırakıldım. Biz ilk davanın tahliye kararını temyize götürdük. İlk kararda, Ayşegül Yetiş’in sokak hayvanını ve evdeki kediyi beslemesinin men edilmesine karar verildi. Bunun üzerine temyizde karar bozuldu. Yeniden dava asli hukukta görüldü. Biz kazandık. ‘Sokak hayvanını beslemek insani bir zorunluluktur, kedinin ortak alanda yada evde beslenmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Kedi insanlara zarar verebilecek bir yapıya sahip değildir’ denildi. Kedinin tahliye edilebilecek bir canlı olmadığına karar verildi” ifadelerini kaydetti.
‘BÜYÜK MÜCADELE VERDİK’
Kararın tüm Türkiye’de emsal olacağını vurgulayan Yetiş, “Diğer kediler aynı kaderi yaşamasın diye büyük mücadele verdik. Maviş için dünyanın öbür ucuna da giderdim. Ama benim gibi yapabilecek imkanı olmayan insanlar var. Onlar için haklarını savunmaya devam ettim. Ve sonuçta kazandık. İyi olan kazanacaktı. Adalet yerini buldu. Olması gereken buydu. İyilikten yanayız diyoruz ama küçücük bir canlının varlığına tahammül edemiyoruz. Böyle olmaması gerektiğini adalet de gösterdi. Davanın da devamını getirmeyi düşünüyorum. Çünkü hiçbir kötülük cezasız kalmamalıdır. İnsanlar yaptıklarıyla rahat rahat oturmamalıdır” dedi.
BURSA’YA DÖNMEYECEK
Karar ile başka kedilerin de evden atılmasının önüne geçildiğini kaydeden Yetiş, “Kararın sevincini yaşıyoruz. Maviş çok mutlu, bahçeli bir evde yaşıyor. Önemli olan maviş benim yanımda. Kazanmama rağmen eski yaşadığım yere geri dönmeyi düşünmüyorum” diye konuştu.
Yetiş, “Sokak hayvanlarını unutmayın. Onların yaşam hakkına saygı göstersinler. Bunu insanı görev olarak yapalım. Bir kap yemek ve su bırakalım. Kimse sokak kedisini veya köpeğini kedisini evinde beslerken tedirgin olmasın. 3 yıldır maddi manevi beni yıpratan bir davayı kazandık. Biz bunun hukuk yönünden başardık. Adalet yerini buldu emsal bir karara imza attık” diye konuştu.
‘BU ZAFER MAVİŞ’İN’
Müvekkilinin kedisi Maviş için hukuk savaşı başlattıklarını ifade eden Avukat Nilay Parlar Ateş ise şöyle konuştu:
“Tüm dava sürecini dikkate aldığımızda buna ‘Mavişin Zaferi’ diyelim. Müvekkilimizin hem evde beslediği kedileri hem de ortak alanda beslediği sokak kedileri vardı. Fakat site yönetimi bundan rahatsız olduğu için dava açtı. Mahkeme ilk kararında müvekkilimin, hem kendi evinde hem de ortak alanda hayvan beslenmesi konusunda men edilmesine karar verdi. Biz bu kararı temyiz ettik, karar Yargıtay tarafından bozuldu. Ardından mahkeme değişti, yeni mahkemede olumlu bir karar elde ettik. Bizim bu mahkemede aldığımız karar tüm hayvan severler için bir emsal teşkil edecek. Mahkemenin gerekçesi gerçekten çok güzel, bu karar tüm insanlığa bir ders veren bir gerekçe oldu. Köpeklere ilişkin birçok mahkeme kararı vardı, ancak kedilere ilişkin emsal teşkil eden kararımız yoktu. Kedilerin çevreye rahatsızlık verecek bir canlı olmadığını, hayvan beslemenin normal bir davranış olduğu, beslemeye engel olanların ise yaşam haklarına saygısız davranışlarda bulunduğuna dair bir gerekçemiz var. Yani mahkeme özetle, gerek bağımsız bölümde, gerekse ortak alanda kedilerin beslenmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Kediler, yapısı gereği çevreye rahatsızlık vermiyor.”
Yavruyken edindiğiniz ilk kedinizin kısırlaştırılması gerektiğini biliyor ama bunu ne zaman yapacağınızı bilmiyorsanız, yazımızda bununla ilgili merak ettiklerinizi paylaşıyor olacağız.
Kediler, yaklaşık 3-5 milyon yıl önce ortaya çıkmış ve ender bir şekilde günümüze kadar hemen hemen hiçbir değişikliğe uğramadan gelebilen bir hayvan türüdür.
Koç kedileri ile insanları ciddi benzerlikler gösterirler.
Çoğunlukla kendi istediği gibi yaşayan, köpekler gibi çağırılmaya, emir vermeye müsait olmayan sevimli kediler bu başına buyruk yaşam tarzının yanı sıra iyi bir bakıma da ihtiyaç duyarlar.
Kedi evcil bir tür ancak tabi ki habitatı şehir sokakları değil.
Yavru bir kediye sahipseniz ya da sahip olmayı düşünüyorsanız onunla ilgili bilmeniz gereken bazı şeyler vardır.
Hangimiz hayatımızda en az bir tane bembeyaz ve ismi Pamuk olan kedi tanımadık ki?
Kedi aleminin en gizemli ve güzel elemanlarından biridir siyah kedi.
Tüm kediler içinde en gururlu olan aslan burcu kedisidir.
Yeni bir kedi sahiplendiyseniz, bu muhteşem kararınızdan ötürü sizi tebrik ediyoruz fakat bilmeniz gerekenlerden haberdar mısınız?
Sağlıklı kediler çok mutludurlar. Dingin ya da hareketlidirler. Kedinizin mutsuzluğu büyük bir hastalığın belirtisi olabilir.
Bir kedi düşünün ki hem akıllı, hem güzel, hem bağımsız ruhlu hem de arkadaş canlısı olsun.
Bir evcil kediniz varsa bakımı konusunda ne kadar hassas davranmanız gerektiğini iyi biliyor olmalısınız.
Yavru bir kedi edinmiş ve büyümüşse veya yetişkin bir kedi edinmişseniz bakımındaki en dikkat edilmesi gereken beslenmesidir.
Yaşlı kediler kimi zaman farklı gözle bakılabilinir ama bilinmesi gereken bir şey var ki yaşlı olması kedinin sürekli hasta olması demek değildir.
Minik dostlarımız kediler. Onlarla yaşamaya başladığımızda, elbette ki sorumluluklarımız artar.
Şayet annesi olmayan bir yavru kediye sıcak bir yuva verme işine soyunduysanız zorlu ama bir o kadar da keyifli bir süreç sizi bekliyor demektir.
Kediler evde bakılması en kolay ve en temiz evcil hayvanlardan bir tanesi. Hele hele bir de yavru kediniz varsa içinizin ona baktıkça erimemesi mümkün değil.
Evinize gelen yavru kediniz günlerdir saklandığı yerden çıkmıyor olabilir. Her şey normalken bir anda tedirgin davranmaya başlamış ya da saldırganlaşmış olabilir.
Artık aynı insanlar gibi kediler de obezite riskiyle karşı karşıya ve obezite aynı bizlerde olduğu gibi pisilerde de çok ciddi sorunları beraberinde getirme riski taşıyor.
Kedilerde gençlik hastalığı bulaşıcı ve virüs kökenli bir hastalık olup, sokak kedilerinde ve aşısız kedilerde sıkça görülmektedir.
Kedilerde gebelik genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında meydana gelir.
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki kedi bakımı konusunda düzenli aşılama hayati önem taşıyor.
Kedilerinizin hasta olma fikri siz kedi severlerin en çok korktuğu durumlardan olmasına rağmen yakalanabilecekleri hastalıklardan en çok rastlananı diyabet.
Mantar hastalığı köpek ve kedilerde görülmektedir.
Diabetes mellitus, diyabetin kedilerde görülen tipidir.
Kediniz 6 aylık olduktan sonra, artık yetişkin bir kedi büyüklüğünün dörtte üçüne ulaşmış olur.
Kediler hastalandığınsa sahipleri mutlaka ateşine bakmak ister.
Kediler değişikliklerden ve yabancı şeylerden çok kolay etkilenir.
Maine Coon cinsi kediler en büyük evcil kedilerden biri olarak bilinir.
Bir kediniz varsa küçüklüğünde pek sıkıntı çıkarmaz. Büyümeye başlayıp, cinsel olgunluğa ulaşmaya başladığı zaman zor günler geçireceksiniz demektir.
Hayvan sever insanlar olmak ve onlara kendi evinizde bir yaşam alanı sağlayıp hayvanları sahiplenmek ne kadar güzel bir davranış olsa da, aynı cins ya da farklı cins hayvanları bir arada tutmak bir o kadar zor bir iştir.
İnsanoğlunun ve kedilerin dostluğu, yakınlığı asırlardır süre gelmektedir. Her dönemde o şirin pembe burunları, masum içimizi ısıtan bakışları ile vazgeçilmezdir onlar.
Her ne kadar öyle olmasa da nankörlükleriyle, hırçınlıklarıyla ve tırmalamalarıyla meşhur olan kedilerin rutin bakımlarını yaptırmak, hem kendilerinin sağlıkları için hem de sahipleri ve biz insanlar için önemli bir yer teşkil eder.
Astrolojiye göre doğan her canlının bir burcu vardır.
Evimizde bizlerle birlikte yaşayan kedilerimizin eğitimi çok önemli bir konudur.
Kedilerinizin yaşı ilerledikçe birtakım rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilir.
Kediler doğuştan oyuncudur ve oyunculukları hayatlarının sonuna kadar sürer.
Yavru kedi beslenme düzeni belirli koşullarda ve belirlenmiş şartlarda kedi ve alıştırılmış gereklilikleri ile birlikte kesi için sağlıklı olabilecek ve düzenli bir yeme tarzıyla beslenmelidir.
Kediler birçok insan için sahip edinilmesi kolay hayvanlardır.
Kedi dostlarımızın vücutları, sindirim sistemleri bize göre çok farklı.
Kediler dünyanın en sevilen evcil hayvanı. Öyle ki yapılan istatistikler dünyada evde beslenen her 3 kediye bir köpek düştüğünü gösteriyor.
Balık burcu kedisi o kadar duygusaldır ki bazen onun bir kedi olduğunu unutup sanki karşınızda duran bir balık burcu insanıymış hissine kapılabilirsiniz.
Kedi sevmek bir ırkı sevmek anlamına gelmiyor tabi ki.
Kediler tasma takma konusunda pek istekli değillerdir doğrusu.
Kendilerini eğlenmek için yaratılan kediler, sizden bir şey beklemezler.
Sokakta yanınızdan geçip giden siyah-beyaz bir kedi gördüğünüzde kafanızı çevirip gitmemenizi öneriyoruz.
Yengeç burcu kedileri aynı yengeç burcu insanları gibi sevecen karakterleri ile tanınırlar.
Kedi denilince çoğumuzun aklına ya evlerimizde baktığımız evcil kediler ya da belgesellerin vazgeçilmez mekanı Serengeti düzlüklerinde koşuşturan aslan, kaplan gibi büyük kediler geliyor.
Kuyruksuz kedi olur mu hiç demeyin, çünkü oluyor hem de pek güzel oluyor
“Anne, telefona kediyi ver.”
Kediler hepimizin bildiği gibi memeli hayvanlar ve doğum yolu ile ürüyorlar.
Kediler konuşamadıkları için haklarında, daha doğrusu sağlık durumları konusunda bilgi sahibi olabilmenin tek yolu yakından gözlemlemek.
Yakından takip ettiğimiz, filmlerden ve şarkılardan tanıdığımız ünlü kişilerin de kedi sahibi olduğunu biliyor muydunuz? İşte son dönemin öne çıkan kedi sahibi ünlüleri;
Bıyıklı kediler de ne demek, zaten bütün kedilerin bıyıkları vardır diye düşünmeyin, çünkü bu “bıyıklı kediler” başka.
Kediler genel manada doğadaki en zeki hayvan cinslerinden birisi olsa da, ırkları arasında bazı farklılıklar var ve kimi kediler, diğer türlere göre daha ‘uyanık’ olabiliyor. Peki en zeki kedi cinsleri hangileri?
Bu soru mutlaka bir noktada kedi sahipleri tarafından sorulur; ‘Kedim benim hakkımda ne düşünüyor?’ Bu konuya dair Bristol Üniversitesi’nden kedi davranışları uzmanı John Bradshaw bazı açıklamalar yaptı ve National Geographic’te yayınlandı.
Kediler her gün kendilerini tımar edip temizlerken, insanlar neden sudan nefret ettiklerini de merak ediyor.
Kediler, çoğunlukla hayatımıza tesadüf eseri girerler.
Kediler evdeki eşyalarla oynamaktan oldukça zevk alan hayvanlardır.
Türkiye’nin dünya çapında ünlü değerlerinden biri Van kedisi.
Turuncu tekir ya da sarman olarak bilinen bu kedi cinsini herkes Garfield çizgi filminden tanıdı.
Kedi bakımının kilit noktalarından biri besleme.
Hayatını sizinle birlikte geçiren kediniz zaman ilerleyip de yaşlanınca gençliğindeki kadar enerjik olmayacaktır.
Kedi besleyen kişilerin yaşadıkları sıkıntılardan biri, kedilerin koltukları tırmalamasıdır.
Kedi dili belki de dünyanın en eski dilleri arasında olabilir.
Kedilerin yaşlanması sonucu ortaya çıkan durumlar, insanların yaşlanması ile benzerlik gösterir.
Kediler ve insanları için oyun oynamak eğlenceli bir günlük aktivite olur.
Kediler konuşamıyor olabilirler ama bu ruhsal ya da fiziksel sorunları olduğunu anlayamayacağımız ya da başka bir deyişle anlatamadıkları anlamına gelmiyor.
Bahar yaklaşırken mevsimsel bir sıkıntı olan polenlerin ortaya çıkmasına da az kalmış durumda.
Modern zamanlardaki gerçek dost eksikliğinden midir bilinmez evde kedi besleme oranları önceki seneleri katlamış durumdadır.
Evinizin minik üyesi, yaramaz ve değerli dostunuz kedinizin bakımını en iyi şekilde gerçekleştirilmeye çalışıldığına hiç şüphe yok.
Doğal ortamda yaşayan kediler genellikle ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda 2 defa hamilelik olur.
Şayet hayatınızda ilk kez bir yavru kedi bakıyorsanız koltukta ya da halının üzerinde göreceğiniz minicik dişler karşısında paniğe hatta dehşete kapılabilirsiniz.
Aspirin yıllarca her derde deva şeklinde sokak tabiri ile pompalanmış bir ilaç.
Bir kedi nanesidir gidiyor, ancak çoğumuz kedi sahibi olduğumuz halde kedi nanesi nedir bilmiyoruz.
İçinde bulunduğumuz kış aylarında kedilerde karşılaşılabilen en bilindik korkulardan biri şimşek korkusu
Kedi sahipleri, yavru kedilerinin dişlerinin döküldüğünü gördüklerinde genellikle panik yaparlar.
Kedi, insanların en yakın dostu hayvanlardan bir tanesi.
Kediler ile yolculuk yapmak çoğu zaman oldukça zahmetlidir.
Kedi bakımının en önemli unsuru tabi ki besleme.
Bir kediyi kedi yapan em önemli şeylerden biri miyavlamasıdır.
Kedilerin sağlık durumları hakkında bilgi sahibi olmak için elimizdeki en geçerli kaynaklardan biri idrar ve dışkılarıdır.
‘Kedim benle uyumalı mı?’ sorusunu yanıtlayacağız fakat aslına bakarsanız, kedi sahipleri bunu çok da umursuyor gibi gözükmüyor.
Sonunda upuzun bir kışın daha sonuna geldik sayılır, yani bahar kapıya dayandı ve tüm doğa ve insanlar ile birlikte dört ayaklı kankalarımız kediler için de yılın en keyifli zamanı yaklaştı.
Kediler her yönden sevimli ve aynı zamanda son derece temiz hayvanlar.
Biz kedi sahipleri dört patili kankamızın sağlık durumu söz konusu olduğunca ilk önce burnunu kontrol ederiz ve eğer o burun kuruysa “kedimin burnu kuru!” diye hemen telaşa kapılır, bir veteriner edasıyla hastalık teşhisleri koymaya başlarız.
İnsan olmanın erdemlerinden biridir her türlü varlığı sevmek ve korumak.
Tıpkı insanlar gibi havranlar da hastalanır ve bu hastalıklar bazı belirtiler gösterir.
Evlerde yaşayan kedilerin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri hareketsizlik.
Araştırmalar gösteriyor ki, kedi besleyen insanlar daha sağlıklı, daha mutlu ve zeki oluyorlar.
En yakın dostlarımız köpekler olarak kabul edilse de, bu benzerlik kedilere kıyasla köpeklerden çok daha fazla.
Sevimli ve her biri ayrı bir karaktere sahip olan kedilerimiz de aynı bizler gibi yılların geçmesine dur diyemiyorlar ve yaşlanıyorlar be yazık ki.
Leiomyosarkom, yaygın olmayan bir kanser tümörü ve genellikle mideyle bağırsaklar üzerinde oluşuyor.
Kedileri doğru şekilde beslemek kadar sürekli taze suya ulaşmalarını sağlamak da önemlidir.
Kediler genel olarak uyurgezer hayvanlar olarak bilinirler.
Eve yeni bir kedi getirdiniz, daha önceden tecrübeniz yok ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz.
İnsanlar barınaktan, pet shoplardan ya da sokaktan bir kedi sahiplenirken/alırken genelde yavru olmasını istiyor.
Çeşitli sebeplerden ötürü bugüne kadar hemen hemen herkes evinde kokulu mum kullanmıştır veya en azından bir kere olsun denemiştir.
Birçok kedinin bu alanda ‘kötü ünü’ var ve sahipleri fazla çekingen olmalarından şikayetçi.
Yavru kediler için oyun ne kadar önemliyse doğru oyuncak seçimi de o kadar önemlidir.
Belki internette gezinirken kısacık bacaklı hatta kelimenin tam manası ile “cüce” olarak tabir edilebilecek kedilerin fotoğraflarına rastlamışsınızdır.
Kediler için ideal oda sıcaklığı nedir? Birçok kedi kendine favori alanı olarak pencere kenarlarını, ağaç tepelerini ya da koridor köşelerini seçer.
Özellikle sokaktan eve getirilen veya dışarı sık çıkan kedilerde pire problemi olabiliyor.
Yavru kedi bakımı doğumdan itibaren başlar ve bu bakımın ilk bir ayı tam anlamıyla annenin kontrolündedir.
Köpekler çok cana yakın canlılardır. Başta sahipleri olmak üzere çok sahiplenici bir yanları vardır.
Yeni bir hayvan sahiplendiğinizde onu ailenizin bir parçası olarak görmeye başlarsınız.
Köpeklerimizin en sevdiği aktivitelerden biri, bazen de bizim zorla gerçekleştirdiğimiz aktivitedir.
Kedileri bu kadar çok sevmemizde tabi ki yumuşacık, rengarenk kürklerinin rolü büyük.
Kedilerin süt içtiği, kimisinin sevdiği bilinen bir gerçek ve toplumda da ‘Kediler süt sever’ algısı var fakat bunun ne kadarı doğru, kedilere süt verilir mi ya da kediler süt içer mi?
Kediler eğitim vermeden de tuvaletini kaplara yapabilen, sadece kuma ihtiyaç duyan son derece temiz hayvanlar.
Öncelikle asıl soruyu soralım; yavru kedinizi yıkamalı mısınız? Hayır! Eğer çok iyi bir sebep olmadıkça, hiçbir kedi banyo yaptırılmamalı.
Tüm kedigiller familyası başlarını sokacak sıcak bir köşe bulduğu anda hemen uyumak ister. İşte kedilerde bu familyadan olduğunu ne kadar uykucu bir yapıya sahip olduklarıyla göstermektedirler.
Evlerimizin süsü olan minik kedilerin birçoğunda, bazen çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bunlardan kedilerdeki mide sorunları konusundaki ayrıntılı bilgileri okumak zaman zaman hiç hoş gelmese de, ne ile karşılaşacağınızı bilmeniz sizin ve kediniz için önemlidir.
Herkes kedi sahiplenirken onun hep kucağında yatacağını, başını okşarken televizyon izleyebileceğini ve hatta Marlon Brando pozları verebileceğini hayal eder.
Yavru kedi bakımı özen ve bilgi gerektirir. Bu bilgilerden en önemlilerinden biri yavruda ortaya çıkabilecek hastalıkların belirtileridir. Zira sağlıklı yavru kedi nasıl olur bilirsek sevimli yavru kedimizdeki hastalık belirtilerini erken fark edebilir ve bu hastalıkların tedavi edilmesini sağlayabiliriz.
Kediler kısırlaştırılmadığı takdirde diğer hayvanlar gibi kontrolsüzce çoğalırlar.
Yetişkin kedilerde özellikle de kısırlaştırma operasyonu sonrasında en sık karşılaşılan sorunlardan biri hareketsizlik.
Eviniz de beslediğiniz kedinin yaşamsal faaliyetleri için olabileceği en sağlıklı kiloda olmalı.
Kedi bakımının en zorlayıcı yanlarından biri sevgili kedimizin kızgınlık dönemine girmesidir.
Birçoğumuz vakit darlığından ve kolay olmasından ötürü kediler için hazır mamaları tercih ediyoruz.
Yırtıcı doğası olan kedilerin, hareketli şeylere karşı içgüdüsel merakı vardır.
Kedi sahipleri genelde patili dostlarının köpeklere göre daha zeki olduğunu söylerken, aslında bu iddiayı destekleyen pek çok kanıta da sahipler.
Kediler fazlasıyla derin, bilge hayvanlar ve bize de hayatın sırlarını öğretmekte bire birler.
Evcil kedileri belli aralıklarla, aşı ve bakım zamanlarında, kısırlaştırırken veya hastalık durumlarında veterinere götürmek gerekiyor.
Sevimli kedi dostunuzun ataları ve onların sağlık durumu, alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olmayı hiç istemiş miydiniz? Artık bu bilgiye ulaşabileceksiniz!
Kedilerin kusursuz dostlar olduğuna şüphe yok fakat bazen o kadar garip hareketlerde bulunurlar ki, tam bir kafa karışıklığı yaşarsınız. Eğer daha önceden köpeklere alışık biriyseniz, muhtemelen kediler size fazlasıyla garip gelecektir.
Ailenize yeni bir üye katmak istediniz ve bir köpek sahiplendiniz. Çok mutlusunuz beraber eve, çevreye alışmaya çalışıyorsunuz. Sizin için sıradan ama köpeğinizin korkulu rüyası o gün geldi. İşe, okula gitme…
Kapınızı kapatmadan ağlama sesi duyarsanız şaşırmayın. Birçok köpek sahibinin başından geçmiş, geçmekte olan bir durumdur.
Doğru eğitim ile bu sorunu kolaylıkla çözebilirsiniz. Sizin için bu yazımızda evde tek kalma eğitimini kısaca özetledik. Şimdiden kolay gelsin
Kediler ve yuvarlanma ayrılmaz ikilidir. Kediler öyle güzel yuvarlanırlar ki insanın da kendini yere atıp yuvarlanası gelir. Peki kediler neden yuvarlanır?
Özellikle mecbur olduğunuz durumlarda kedinize ilaç içirmek tam bir işkence hâlini alabilir! Daha önce kedinizin boğazından bir hap geçirmeye çalıştıysanız, ne demek istediğimizi anlıyorsunuzdur.
Yavruyken edindiğiniz ilk kedinizin kısırlaştırılması gerektiğini biliyor ama bunu ne zaman yapacağınızı bilmiyorsanız, yazımızda bununla ilgili merak ettiklerinizi paylaşıyor olacağız. Kedi kısırlaştırma hem kediniz hem de sizin rahatınız için gerekli bir işlemdir. Bu işlemin zamanlaması da kedinizin cinsiyetine göre değişir.
Muhtemelen kedinizin halıda yırtıklar açtığını gördünüz ve ‘Kedim neden halıyı tırmalıyor?’ sorusunu sordunuz. Öncelikle bunun sadece halılar için değil, pek çok benzer eşya için geçerli olduğunu söyleyerek konuya geçelim.
Yeni bir kedi sahiplenmek isteyen ya da henüz yeni kedi sahiplenmiş insanların yapmaları gereken bazı hazırlıkları bulunmaktadır. Eğer ki kedi sahiplenmeden önce hazırlıklarımızı eksiksiz yaparsak, kendi evladımız olarak gördüğümüz kedilerin daha rahat yaşamalarını sağlamış oluruz.
Hepimizin bildiği gibi kediler memeli canlılar ve tüm memeli canlıların dişileri belirli dönemlerde regl olurlar.
"Off tarçın yine halıya kustun" demek istemiyorsak kedi maltı kullanmalıyız :)
bipet.net'da evcil dostunuz hakkında merak ettiğiniz tüm konular için soru cevap alanında diğer hayvanseverlerin bilgi ve tecrübelerine ulaşabilir, içerikler bölümünden küçük dostunuzun cinsine göre bir çok farklı bilgiye ulaşabilir, petinizi ekleyebilir insanlar tarafından tanınmasını sağlayabilirsiniz. Bilgiden Eğlenceye Her Şey Bi'Pet'de!