BiPet Editörü
Gününün çoÄŸunu uyuyarak geçirek kedinizin bir anda aslana dönüÅŸüp tıslaması sizede ilginç gelebilir. Kediler neden birden bire bu davranışa bürünebilir, tıslamasının bir çok nedeni olabilir.
Kediler genel anlamda sahibine saygı duyan canlılardır ama bazı durumlar vardır ki sahibini bile tanımadan tıslayıp zarar verebilirler. Gelin bu durumları madde madde inceleyelim ve neler yapabileceğimize bakalım.
- Kedilerde en çok tıslama belirtileri veteriner kliniklerine götürdüklerinde yaÅŸanıyor. (ÇoÄŸu kedi ebeveynin söylemiyle yazılmıştır) Veteriner kliniÄŸinde aşısı yapıldıktan sonra aşının içeriÄŸinde ki kimyasal madde vücuda yayılıp kedide biraz yanma yaptığından dolayı kedilerde strese ve sinire neden olur. Unutmamalıyız ki kediler en ufak bir ÅŸeyden dahi strese girip sinirlenebilecek canlılardır.
Bu durumda birazda empati yeteneÄŸimizi kullanmamız gerekiyor bir ebeveyn olarak. Sonuçta kedimizin canı yanıyor ve sinirini tıslayarak boÅŸaltıyor aslında. Bazı kedilerde bu gibi durumlar direk saldırganlıklada sonuçlanabiliyor malesef.
Yukarıda görmüÅŸ olduÄŸunuz bir veteriner hekim eldivenidir. Veterinerlerimiz bazı durumlarda malesef ki hayvanlar tarafından ciddi saldırılara maruz kalabiliyorlar. Anlayışları için her birine sonsuz teÅŸekkürlerimizide sunuyoruz :)
Yukarıda ki örnek üzerinden devam etmemiz gerekirse...
Öncelikle tıslayan kedinize karşı sakin kalınız ve ona güvende olabileceÄŸi bir alan sunun. Kesinlikle tıslayan bir kediyi açık alanda tutmayınız. Kendine güvenli bir alan bulabilmek için kaçabilir. Sakin ve tutarlı yaklaşımınızı her kedi hisseder ve kedinizinde rahatlamasına neden olur.
Veterinere gitmeden önce kedinizin stresini biraz engellemek için çeÅŸitli markaların kediler için özel olarak formülize etmiÅŸ olduÄŸu Anti-Stress kedi macunu bulunmaktadır. AÅŸağıda fotoÄŸrafını bulabilirsiniz. FotoÄŸrafa tıklayarak ürünü Google üzerinde aratabilirsiniz.
Kediler bu tip stresli ve sinirli durumlarda ona acı veren yada strese sokan kaynağı bulamadığı için ondan öfkesini çıkartamıyor ve en yakınında ki kiÅŸi siz olduÄŸunuz için size tıslıyor. Bu aslında ÅŸu anlama geliyor; bak canım yanıyor ama neden bilmiyorum bana yaklaÅŸma senden çıkartmayayım sinirimi :D
Bu gibi durumlarda kedinizin dikkatini dağıtmak ve sakin kalabilmeniz en iyi yöntem olacaktır. Yanınızda bir oyuncak bulundurarak kilitlenmiÅŸ olduÄŸu konuyu dağıtabilirsiniz.
yeni kediler daha çok korktuğunda tıslar onlara sakin davranmalıyız.
Evimizin yakınlarında 2 aylık var yok bir kediyle rastlaştık ve 2 haftadır kendisini besliyoruz. Hiç miyavlamıyor ve tıslamaktan başka bir ses de çıkarmıyor, acaba ses kaybı olabilir mi diye merak ediyorum. Ayrıca 2 haftadır alışmasını bekleriz biraz da olsa çünkü evin içine giriyor yatıyor gece ve gündüz, eve alıştı gibi duruyor yani fakat başlarda hiç tıslamayan hayvan sürekli tıslar oldu son günlerde ve hala gördüğü yerde kaçıyor. Bu kediyle nasıl bir anlaşma yolu seçmeliyiz? Bu davranışlarının sebebi nedir ve ne yapmamız gerekir?
sokakta bor kediyi besliyordum onceden kendisini sevdirirdi ama simdi tıslar oldu bu kedileri anlamak cok zor
Daha önce diğer mamaları deneyen kedi sahibi Bi'pet üyelerine soru sorabilirsin
SORULARA GİT +bipet.net'da evcil dostunuz hakkında merak ettiÄŸiniz tüm konular için soru cevap alanında diÄŸer hayvanseverlerin bilgi ve tecrübelerine ulaÅŸabilir, içerikler bölümünden küçük dostunuzun cinsine göre bir çok farklı bilgiye ulaÅŸabilir, petinizi ekleyebilir insanlar tarafından tanınmasını saÄŸlayabilirsiniz. Bilgiden EÄŸlenceye Her Åžey Bi'Pet'de!