BiPet Üyesi
Tekir Kedisi; Orman kedilerine dayanan kökenlere sahip Tekir kedilerinin ne zaman görülmeye başlandığı konusunda herhangi bir bilgiye ulaşmak pek mümkün değil fakat uzun yıllar öncesine dayandığı aşikar. Orman kedilerinin doğal genetik mutasyonlarını ve çiftleşmeleri ile ortaya çıktığı tahmin edilen Tekirler, çok farklı türlere, renklere ve kişiliklere sahip olabiliyor.
Türkiye’de yaşayan yirmiden fazla Tekir kedi türü mevcuttur. Bu türler, bölgeye ve hava sıcaklığına doğru değişen fiziksel özelliklere sahip. (Tüy uzunluğu vs.) Ankara Üniversitesi tarafından yapılan incelemelere göre, İç Anadolu’da görülen Tekir kedilerinin tüyleri Akdeniz ve Ege’de yaşayan türlere göre daha uzundur. Ülkemizde Tekir kediler üzerine çok fazla araştırma mevcut olmasa da, bazı bulgulara göre kökenleri Afrika Orman Kedisine dayanıyor. Tekir kedileri oldukça dayanıklıdır ve ortalama olarak 15 – 20 yıl gibi uzun bir süre yaşayabiliyorlar. Tekir, postu siyah çubuklarla ve beneklerle süslü, kül renginde veya boz olan çoğunlukla kafasının ön tarafında “M” harfine benzeyen deseni olan melez ırklı bir kedi türüdür.
Afrika Vahşi Kedisi (Felis Sylvestris Lybica) ve Avrupa’nın Mahalli Vahşi Kedisi (Felis Sylvestris Sylvestris) karışımı olduğu düşünülmektedir. Sokak kedilerinin çoğunluğu bu melez ırktandır. Tekirler bazen hatalı bir biçimde sadece kedi soyu olarak düşünülmektedir aslına bakılırsa tekir deseni genel melez nüfuslu bir çok türde bulunmaktadır. Tekir deseni, kedilerde Avrupa yaban kedisinin yanı sıra aynı renklere sahip olan Afrika yaban kedisine de bağlı olabilecek doğal şekilde oluşan bir özelliktir. Türkçedeki Tekir sözcüğü Latincede kaplan anlamına gelen Tigris sözcüğünden gelmiştir. Her tekir kedi kendine has bir karaktere sahiptir.
Melez olmaları ve belli bir genetik ortak payda taşımamaları nedeniyle özel bir karakter analizi yapmak mümkün değil. Ancak Tekir kedilerde görülen bazı ortal özellikler bulunuyor. Çoğu Tekir kedi, ev içerisindeki sıcak noktalara oldukça düşkün. Her zaman güneşte uzanmayı seven bu kediler kış aylarında kalörifer önünde uyumayı tercih edecektir.
bipet.net'da evcil dostunuz hakkında merak ettiğiniz tüm konular için soru cevap alanında diğer hayvanseverlerin bilgi ve tecrübelerine ulaşabilir, içerikler bölümünden küçük dostunuzun cinsine göre bir çok farklı bilgiye ulaşabilir, petinizi ekleyebilir insanlar tarafından tanınmasını sağlayabilirsiniz. Bilgiden Eğlenceye Her Şey Bi'Pet'de!