Van Kedisi

Van Kedisi
Aêthis

BiPet Üyesi

Van kedilerinin yüzyıllar boyunca Van Gölü etrafında yaşamıştır ve ismini de bu şekilde almıştır. Van ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalarda 5000 yıllık van kedilerini resmeden çizimler, eserler, takılar  bulunmuştur.

van kedisi

Tüm bu eserlere, takılara Van kedileri orta uzun tüylü, beyaz ve kuyruklarında siyah bir halka deseni ile işlenmişlerdir. Van kedilerinin ne kadar uzun süredir Van ve çevresinde yaşadığı düşünülürse bu bölgedeki iklime ayak uydurduğu kesindir. Van dağlık, engebeli ve deniz seviyesinden yaklaşık 2 km yüksekte, uzun ve sert geçen kışları ve bir o kadar sıcak yazları olan bir şehirdir. Van kedileri kışın sert şartlarına dayanıklılardır. Havalar soğuduğunda uzun ve sık bir kürkü olan van kedileri havalar sıcakladığında bu tüylerini dökerek yaza kısa tüylü bir kedi olarak girer. Çok sıcakladığında da ferahlamak için yüzmeye bayılırlar ve yüzen kedi olarak bilinirler.

van kedisi

Van kedileri hakkındaki bir efsaneye göre bundan 5000 yıl önce, Nuh’un gemisinde sabırsızlıkla yeniden toprağa basmayı bekleyen bütün hayvanlar serbest bırakılır. Bunların içerisinde ikisi beyaz, ikisi de kızıl renkte olan dört kedi, gemiden doğrudan suya atlayarak yüzmeye başlarlar. Sular dağlardan çekildiğinde ise, kendilerini 121 km uzaklıktaki Van Gölü’nde bulurlar. Efsaneye göre “Van Kedisi”nin doğmasına onlar vesile olmuştur. Kökenlerinin çok eskilere dayandığını ise, kazılarda bulunan ve Hz. İsa’dan önceki yüzüncü yıllara ait olduğu keşfedilen paralardan da anlayabiliyoruz.

van kedisi

Bu eski paraların üstünde, Van kedisine benzeyen kediler yer alıyor. 1100 ile 1280li yıllarda arasındaki Haçlı Seferleri’nin yazı kayıtlarında da Van kedilerinden söz ediliyor. Bu kediler, yine aynı özellikleri ile, Doğu Kedisi, Türk veya Rus diye de adlandırılıyor. Günümüzde ise, 1992 de Van’da kurulan Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne bağlı çalışan VKAM ( Van Kedisi Araştırma Merkezi) tarafından korunup kontrol altında tutulmaktadır. 1980’li yılların sonuna doğru Van kedisinin neslinin tehlikede olduğu konusuna dikkat çekilmişti. Bu tarih itibariyle de genetik koruma çalışmaları başlatılmıştır.

PETMOJİ İLE TEPKİ VER!
1
0
0
3
0
0
0
1
Sende Yorumunu Yaz
Not: Üye girişi yapmanın ardından yazdığın her yorum sana ekstra olarak Bicoin Kazandırır.
Petler için Sosyal İçerik Platformu

bipet.net'da evcil dostunuz hakkında merak ettiğiniz tüm konular için soru cevap alanında diğer hayvanseverlerin bilgi ve tecrübelerine ulaşabilir, içerikler bölümünden küçük dostunuzun cinsine göre bir çok farklı bilgiye ulaşabilir, petinizi ekleyebilir insanlar tarafından tanınmasını sağlayabilirsiniz. Bilgiden Eğlenceye Her Şey Bi'Pet'de!

Bu internet sitesi Türkiye’nin Pet severleri tarafından tanışma ve yardımlaşma platformu olarak oluşturulmuştur.
Hata Bildir